Berätta lite om dig själv.

Jag heter Axel Ihrfelt, är 22 år gammal och kommer från Göteborg. Jag tog studenten 2014 och efter en sejour i Asien där jag både pluggade mandarin i Shanghai och backpackade runt lite började jag på Chalmers 2015. Under Chalmerstiden har jag engagerat mig en hel del utanför studierna i bland annat mottagningskommittén och sektionsstyrelsen. När jag inte hänger på Chalmers extrajobbar jag på Scandinavium och försöker jag löpträna inför Göteborgsvarvet. Jag har även arbetat mycket med ungdomsorganisationen CISV och var i somras en månad i södra Kina som ledare för tre svenska ungdomar.

 

Varför valde du industriell ekonomi?

Jag var inte alls säker på att jag skulle välja industriell ekonomi på Chalmers. Dels var jag först hellre sugen på att plugga något mer samhällsvetenskapligt, som internationella relationer, och dels visste jag inte om jag ville vara kvar i Göteborg. När jag till slut satt där och skulle göra valet, på en strand på Bali med lite lätt hemlängtan, föll det dock på två saker. Först och främst ville jag inte tappa matten och det naturvetenskapliga, och jag tänkte att jag skulle ha det roligast på Chalmers.

Nu i efterhand känns valet helt rätt och jag förstår inte riktigt varför jag tvekade. Blandningen mellan teknik och ekonomi är perfekt för mig, och jag har haft det hur kul som helst.

 

Vad är det bästa med att plugga på Chalmers?

Jag skulle säga att det framför allt finns fyra saker som gör Chalmers till ett fantastiskt universitet att plugga på. Studentlivet är svårslaget och det finns otroliga möjligheter att engagera sig i något, eller att bara hänga med på allt det roliga. Jag trodde aldrig att jag skulle engagera mig i något “studentikost”, men på två och ett halvt år har jag knappt haft en ledig stund. Sedan blir utbildningen bara bättre och bättre ju längre en kommer i utbildningen och mycket att det vi läser känns helt rätt i tiden. Jag älskar också hur bred utbildningen är, i höstas läste jag till exempel en kurs i molekylär bioteknik och en i simulering.

Chalmers har även gett mig vänner och kontakter, och de kommer inte bara från min egen klass. Många av mina bästa vänner går i klasserna över och under mig, eller läser ett annat program. Studentlivet ger verkligen alla möjligheter att nätverka. Till sist är Göteborg, utan att vara partisk, en grym stad att bo i. Du får det bästa av två världar och skulle du tröttna på studentbubblan Chalmers finns staden Göteborg bara några minuter bort. Regnet vänjer man sig vid.

 

Vad ska du göra framöver?

Just nu skriver jag kandidatarbete tillsammans med fem klasskompisar om eldrivna lastbilar och hur en övergång till el kan göras på ett så smidigt och bra sätt som möjligt. Det blir många långa dagar med mycket jobb, men det är samtidigt väldigt intressant och roligt. I sommar ska jag ta en ordentlig paus från Chalmers och jobba i en fiskbutik i Mollösund på västkusten. Det ska bli skönt att få slappa lite och ha en ordentlig svensk sommar med allt vad det innebär.

I höst flyttar jag till Montreal i Kanada för att läsa ett år på ett universitet där. Det är ett utbyte som Chalmers fixar och det är väldigt många i klassen som ska åka iväg på något liknande. Utbildningen kommer att vara på franska vilket kommer att bli en utmaning, men det ska bli otroligt kul!