Oscar Wiss, I2

Berätta lite om dig själv.


Hej! Jag heter Oscar och läser andra året på programmet. Är född i Boden och uppvuxen i en liten stad utanför Uppsala. Efter gymnasiet valde jag att plugga vidare direkt och flyttade ner till Göteborg för att börja på Chalmers. Under min tid har jag hunnit engagera mig i Mottagningskommittén och i Styrelsen för sektionen. För mig har engagemanget hållt den för vissa fruktade ”skoltröttheten” i styr genom att det alltid funnits något roligt att syssla med vid sidan av studierna.

 

Varför valde du Industriell ekonomi?

Jag insåg under min gymnasietid att jag inte var intresserad nog för att läsa vidare om enbart ekonomi eller teknik. Därför fann jag Industriell ekonomi passa perfekt eftersom det ger en jämn blandning mellan klassiska ingenjörsämnen och ekonomi. Sedan går det att rikta in sig på det man tycker är intressant genom ens val av teknikbas och masterprogram. Kursernas sammansättning gör även att du får en bred kompetens varför du inte måste veta exakt vad du vill jobba med innan du börjar.

 

Vad tycker du är största skillnaderna med att plugga på universitetet jämfört med gymnasiet?

Det främsta är att motivationen är högre när jag får syssla med exakt de ämnen jag är intresserad av. Sedan är det mycket friare, mindre obligatoriskt och mer upp till dig att disponera din tid. Eftersom föreläsningarna för det mesta inte är obligatoriska så har du möjligheten att läsa in materialet på egen hand om det passar dig bättre. Studietekniken har jag också märkt är av större betydelse. Det är väldigt få som kan ”leva på gamla meriter” utan det gäller att hitta hur, när och var just du lär dig som bäst.  

 

Har du några tips för hur man får bostad?

Mitt första tips är att ställa dig i bostadskö så snart du börjar fundera på Göteborg. SGS, Boplats och Chalmers Studentbostäder är de främsta, vissa kostar någon hundring om året medan andra är gratis. Vissa har även bostäder där nyantagna skrivna utanför Göteborgsregionen får förtur. När du börjat på skolan och blivit terminsregistrerad får du ofta extra kötid vilket hjälper ytterligare. Lägg upp en annons på Blocket där du söker bostad och dela sedan den på Facebook. Hör med bekanta i Göteborg om de känner någon eller ifall du kan vara inneboende under första tiden. Det går för det mesta fort att få något men det beror förstås på vilka krav du har. Jag var inneboende första tiden hos några vänner till familjen. Fick sedan, med mindre än ett års kötid, ett eget rum med delat kök 5 minuter från skolan.