top of page
482192113_670799415324817_2097144846286471179_n.jpg

Sökande

image.png

Fråga en student

Om du har några funderingar överhuvudtaget - om allt från hur det är att flytta till Göteborg, gå på Chalmers, studentliv i Göteborg, läsa Industriell ekonomi, välja utbildning, komittéer eller liknande - så tveka inte att fråga. Jag lovar att svara!

Skugga en student

Att skugga en student innebär att du får följa med en dag i skolan med föreläsningar, laborationer, seminarier eller grupparbeten, allt beroende på vad schemat är för dagen. Att skugga en student är ett bra tillfälle att testa på Industriell Ekonomi för en dag. Du får se campus samtidigt som du kan ställa frågor om hur det är att studera Industriell Ekonomi på Chalmers. 

Du kan välja att skugga en student en halv- eller heldag. Kontakta oss via mail så kommer vi överens om en dag när du kan besöka oss.

 
loader,gif

För att få en överblick av I-programmet här på Chalmers finns nedan en sammanfattning av kandidatens tre år, vad en teknikinriktning är och vilka som går att välja mellan, samt vilka mastersprogram som är möjliga att läsa efter att kandidaten är klar. Programmet förändras ständigt och kurser kan komma att bytas ut för att utbildningen ska matcha de förändrade behov som uppstår på arbetsmarknaden, men grunden är densamma. 

Första året skapar en bra bas för kommande år då kurserna består av ett matematik-spår parallellt med ett ekonomi- och management-spår där man exempelvis får ett smakprov av ämnen såsom projektledning och hållbarhet. Andra året blir det mindre matte och man får istället läsa kurser i programmering, industriell marknadsföring, logistik och fysik. 

Under våren andra året väljer alla studenter en teknikbas som består av ett paket med fyra kurser som läses under tredje året. Efter att ha fått presentationer om de fyra inriktningarna väljer man den inriktning som passar en själv bäst. De inriktningar som erbjuds är Industriell Produktion, Informationsteknik (IT), Kemi- och Bioteknik samt Finansiell Matematik. Sista året på kandidaten läser man kurser enligt sin teknikinriktning, en i varje läsperiod. Under hösten läser man parallellt kurser i teknik- och företagshistoria och innovationsekonomi för att sedan under våren skriva sitt kandidatarbete. 

Efter tre år på programmet är det dags att ta nästa steg, vilket är att söka en master! Det finns tre masterprogram där man som I:are är garanterad plats; Management and Economics of Innovation, Quality and Operations Management, och Supply Chain Management. Dessutom finns det utanför platsgarantin möjlighet att läsa följande masters; Design and Construction Project Management, Entrepreneurship and Business Design och Industrial Ecology.

Utöver de tidigare nämnda som alla I:are kan söka tillkommer möjligheten att läsa andra masterprogram beroende på vilken teknikinriktning som man valt inför tredje året; Product Development och Production Engineering (Industriell produktion), Data Science and AI och Software Engineering and Technology (Informationsteknik), Materials Chemistry och Biotechnology (Kemi- resp Bioteknik) samt Engineering Mathematics and Computational Science​​ (Finansiell matematik).

Årskurs 1

LP 1:

Inledande Matematik

Introduktion till Industriell Ekonomi och Organisation

Grundkurs i Projektledning

LP 2:

Envariabelsanalys

Finansiell Styrning

Grundkurs i Projektledning - Fortsättning

LP 3:

Linjär Algebra

Operations Management

Hållbarhetsomställning

LP 4:

Flervariabelsanalys

Finansiell Analys och Företagsvärdering

Hållbarhetsomställning - Fortsättning

Årskurs 2

LP 1:

Statistik

Programmering i Python

LP 2:

Industriell Marknadsföring

Programmering i Python - Fortsättningskurs

LP 3:

Logistik

Introduktion to Data Science and AI

LP 4:

Fysik för ingenjörer

Supply Chain Analytics

Årskurs 3

LP 1:

Innovationsekonomi

Teknikinriktningskurs 1

LP 2:

Teknik- och företagshistoria

Teknikinriktningskurs 2

LP 3:

Kandidatarbete

Teknikinriktningskurs 3

LP 4:

Kandidatarbete - Fortsättning

Teknikinriktningskurs 4

Årskurs 4-5

Vald master

Examensarbete

460120462_553085507096209_2128808115591806587_n.jpg

Studentstaden Göteborg

Göteborg är en stad full av mångfald, både när det kommer till människor och miljö. Under samma dag kan man ta en sväng till Slottsskogen, en fika på något av hipstercaféerna i Majorna och sedan fortsätta till Avenyn. Det är även lätt att ta sig runt i och utanför stadskärnan vilket ger en möjlighet att hitta nya smultronställen utanför stadskärnan. Det är helt enkelt en småstad i storstadsförpackning.

Lokalerna som Industriell Ekonomi huserar i, de vita byggnaderna med gröna tak i bildspelet nedan, ligger längst upp mot centrum på Johannesberg Campus. Närmaste hållplats är Kapellplatsen men man når centrala delar av stan som Götaplatsen inom 5 minuters promenad.

Uteliv

Om du vill vidga dina vyer och upptäcka nattlivet utanför Chalmers egna pubar finns det massor att se. Ta en bärs på Andra långgatan, en drink på någon av stadens takterrasser och vandra sedan upp längs med Avenyn för en helkväll. Där finns de flesta av stadens klubbar och YAKI efter en tuff tentavecka med alla kursare har aldrig varit roligare.

 

Ta sig fram

Som många känner till är Göteborg spårvagnarnas stad. Deras nätverk sträcker sig över hela staden och du kan smidigt ta dig från ena änden till den andra. Men vill du snabbt ta dig runt i centrum är valfri elsparkcykel eller Styr och Ställ två väldigt bra alternativ.

 

Boende

Med den begränsade studentbudgeten kan bostad i en storstad som Göteborg kännas svårt att hitta, men här kommer några knep till hur du lyckas hitta ditt eget lilla hem i Göteborg. Börja med att ställa dig i rätt bostadsköer, ställ dig i kö hos Chalmers Studentbostäder och SGS, som har lägenheter och studentrum nära Campus och runtom i staden. Bra att veta är att Chalmers Studentbostäder ger två ködagar per dag när du studerar. Ett annat alternativ kan vara att kolla Blocket för andrahandskontrakt. Man kan även ställa sig i kö hos Boplats, men där krävs det att man har tålamod.

 

Skärgården och Saltholmen

En tur med 11:ans spårvagn tar dig ut till Saltholmen som bjuder på fantastiska badmöjligheter. Från Saltholmen avgår färjor som tar dig ut till Göteborgs södra skärgård. Om det istället är Göteborgs norra skärgård som lockar är det istället dags att hoppa på Röd Express. Efter en busstur på drygt en halvtimme är du framme vid Lilla Varholmen och därifrån kan du sedan ta dig ut på öarna med hjälp av färja.

 

Slottsskogen och Andra parker

Göteborg har många fina parker. Upptäck Rosenträdgården och Palmhuset i Trädgårdsföreningen, ät picknick och besök djurgårdarna i Slottsskogen eller njut av en promenad genom Botaniska trädgården och passa på att besöka Änggårdsbergens naturreservat.

Studentlivet på Chalmers

 

Studentlivet på Chalmers består av en stor drös med grupperingar, evenemang och terminologi, och det är väldigt svårt att förstå omfattningen av allt innan man själv börjar. Här kommer ett litet smakprov av det som händer runt campus och på vår sektion.

Cortègen

Cortègen är det karnevalståg som går av stapeln längs Göteborgs gator varje år på valborgsmässoafton. Tåget består av ekipage ståendes på lastbilsflak som speglar olika händelser och nyheter under det gångna året; allt byggt av studenter, allt presenterat med en stor dos göteborgsk humor. Denna period är en av de härligaste under året. Veckan som leder upp till Valborg är fylld av kalas och fest och fantastisk stämning råder över hela campus. Cortègen är Nordens största årligen återkommande studentarrangemang, vars åskådarantal brukar uppskattas till runt 250 000 personer! Det sägs att man inte är chalmerist förrän man byggt Cortège.

Kommittéer och Föreningar

Termerna kommitté och förening syftar båda på en mindre grupp studenter vars verksamhet har ett specifikt mål. En kommitté tillsätts av en sektion eller av Chalmers Studentkår för att utföra en viss uppgift, medan en förening skapas på individuella studenters initiativ. På Chalmers finns dessa typer av grupper överallt, och de gör allt från att hålla pub och anordna arbetsmarknadsmässor till att bygga robotar. Alla Chalmers föreningar och kommittéer präglas av en oerhörd gemenskap, och att delta på deras evenemang eller att själv sitta med i deras verksamhet är ett enkelt sätt att ha sjukt kul och hitta vänner för livet! 

Läs mer om I-sektionens kommittér/föreningar här och kårens kommittéer/föreningar här.

Pubrunda

Första torsdagen i varje läsperiod - alltså fyra gånger per år - har alla pubar och barer på hela Chalmers campus öppet. Runt 20 barer står öppna till ditt förfogande. Var och en är unik på sitt sätt, men studentvänliga priser, trevlig personal och trygg stämning garanteras på varenda en. Ett utmärkt tillfälle att upptäcka nya delar på campus och träffa folk från andra sektioner! Hur många pubar hinner du bocka av?

bottom of page